Resmi ve Dini Tatiller ile Ücretlendirme Durumu
2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un
Madde 1 - 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.
Madde 2 - Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü ve 1 Mayıs günü genel tatil günleridir.
Bir takvim yılı içerisinde 14,5 gün Resmi ve Genel Tatil günü vardır.
1-) 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. 1,5 gün. (Ulusal Bayram Tatil Günü)
2-) 1 Ocak yılbaşı günü 1 gün. (Genel Tatil Günü)
3-) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1 gün. (Resmi Tatil Günü)
5-) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü 1 gün. (Genel Tatil Günü)
4-) 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı 1 gün. (Resmi Tatil Günü)
5-) 30 Ağustos Zafer Bayramı 1 gün. (Resmi Tatil Günü)
6-) Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 3,5 gündür. (Dini Bayram Tatil Günü)
7-) Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00'ten itibaren 4,5 gündür. (Dini Bayram Tatil Günü)
Ulusal Bayram Tatil Günü : 1,5 gün
Genel Tatil Günü : 2 gün
Resmi Tatil Günü : 3 gün
Dini Bayram Tatil Günü : 8 gün
-- Yukarıda belirtilen ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışmayan yani tatil yapan işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir. (Yani bu günlerde çalışmaması durumunda maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz.) İşçiler tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücret daha ödenir. Bu ücrete genel tatil ücreti denir. 4857 sayılı kanunda belirtilen ve işçiye 1 hafta içinde 45 saatlik çalışma sonucu verilen 24 saatlik hafta tatili de bu kapsamda değerlendirilerek genel tatil günü olup aynı ücretlendirmeye tabidir.
-- Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
-- Mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır.
-- 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.
İlgili Kanun'a https://www.ikuzmanlik.com/2429-sayili-ulusal-bayram-ve-genel-tatiller-hakkinda-kanun-t12.0.html adresinden ulaşabilirsiniz.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerinin Hafta Tatili İle Çakışması Durumunda Ücret
Genel Tatiller hafta tatili ile aynı güne denk gelmesi durumunda çalışmayan personele herhangi bir ödeme yapılmaz. Çakışan bu günde çalışan personele, hem hafta tatili için % 100, hem de genel tatil günü % 1oo olmak üzere, günlük ücreti % 200 artırılır.
Örnek; İşyerinde hafta tatilinin Pazar günü olduğunu, aynı zamanda Kurban Bayramı'nın da herhangi bir gününün bu Pazar gününe denk geldiğini varsayalım. Tüm işçiler tatil yaparken günlük ücreti 5 TL olan işçi A bu günde çalışmıştır. İşçi A hafta tatili olduğu için bu ücreti önce 10 TL ye, aynı zamanda kurban bayramı olduğu için bu ücreti 15 TL olarak belirlenecektir.
Arefe Günü Tam Gün Tatil Yapılan İşyerlerinde Aynı Anda Çalışma Yapan Personele Ödenecek Ücret
Arefe günleri ve 28 Ekim günü saat 13:00 den itibaren tatildir. Bazı işverenler bu günleri tam gün tatil olarak verir, personel o gün tam gün tatil yapar, ücretinden herhangi bir kesinti uygulanmaz ve bu durumda bu arefe günleri genel tatil günü kavramı ile birleşir. Ancak aynı işyerlerinde buna rağmen tam gün çalışan personele ücreti % 100 zamlı yapılır. Normal zamanda haftalık 45 saati doldurmayan ve FAZLA SÜRELERDE ÇALIŞMA yapan işyerleri içinde yukarıdaki uygulama geçerlidir. Uygulamayı geçerli kılan husus, işverenin saat 13:00'a kadar da işyerini tatil yapmış olmasıdır.
Bazı uygulayıcılar arefe günü saat 13:00 a kadar ki süre için % 25 ya da % 50 zamlı ücret ödenmesi gerektiğini savunurlar. Ancak % 25 lik zamlı oran FAZLA SÜRELERDE ÇALIŞMA durumunda, % 50 lik oran ise FAZLA ÇALIŞMA (FAZLA MESAİ) durumunda uygulanan orandır.
Unutulmamalıdır ki;
Fazla Sürelerde Çalışma Oranı % 25 zamlı ücret.
Fazla Çalışma (Fazla Mesai) Oranı % 50 zamlı ücret.
Tatil Günlerinde Çalışma Oranı % 100 zamlı ücret dir.
İşverenin Arefe günü 13:00 kadar tatil yapması durumunda, çalışan için 13:00 e kadar da çalışması ne fazla sürelerde çalışma, ne de fazla çalışma (fazla mesai) dir. İşçinin çalıştığı bu süre tatil süresidir.