İş Kazalarında Yapılması Gereken İşlemler (Geniş Kapsamlı)
1. İş kazasına uğrayan personel derhal gerekli sağlık yardımları yapılır.
2. İşyeri kaza raporu düzenlenir. Şahitlerin ifadesi alınır. (Ektedir)
3. Kaza jandarma veya polise derhal bildirilir.
4. Kaza ilgili Sigorta İl / sigorta Müdürlüğüne vizite kağıdı ile en geç kazadan sonraki üç gün içinde bildirilir. (dilekçe ve bildirim formu ektedir)
5. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüğüne bildirim formu ile en geç üç iş günü içinde haber verilir. (dilekçe ve bildirim formu ektedir)
6. Kaza ile ilgili bir dosya hazırlanır. Evraklar burada muhafaza edilir.
Dosyada ayrıca ;
- İşçinin sigortalı işe giriş bildirgesi.
- İşe giriş sağlık raporu. (varsa, özellikle ağır ve tehlikeli iş gruplarında çalışanların her yıl yaptırdığı Sağlık Raporları)
- Kaza tarihinden önceki dört aya ait ücret hesap pusulalarının sureti, aylık hizmet listeleri ve aylık bildirge tahakkukları.
- İşçi çizelgesi (ad soyad, görevler, adresler, telefonlar, işe giriş tarihi listede mutlaka yer almalıdır)
- Eğitim belgesi ile diğer sertifikalar ve kişisel koruyucuları teslim belgeleri yer alır.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Alınan İşyeri Çalışma Belgesi.
- İşçinin kimlik fotokopisi, ikametgah fotokopisi, nüfus cüzdanı örneği fotokopisi, 3 adet resim.
- Çalışma bakanlığı ve sgk ya 3 gün içinde yapılan bildirimlerin, iadeli taahhüt kağıdına kadar tüm fotokopileri.
- İşçinin her sene kullandığı izinlerin kullandığını belgelen evraklar.
- Fazla mesai yapıyor ise her seneye başında işçiden alınan onay yazıları fotokopileri.
- Tavsiye olarak varsa işveren mali mesuliyet sigorta poliçesi fotokopisi, varsa ferdi kaza sigorta poliçesi.
- Tavsiye olarak eğer kaza yangın sonucu oluşmuş ise itfaiye rapor örneği.
- Tavsiye olarak gelen kolluk kuvvetlerinin tuttuğu tutanak örneği.
- Tavsiye olarak işçi özlük dosyasında ailesi ile ilgili diğer belgelerin fotokopisi.
- Tavsiye olarak olaya dahil olan makina ve cihazların bakım belgeleri ve dahilse periyodik kontrol raporları.
- Tavsiye olarak işyeri iş güvenliği uzmanı belge, sözleşme, kimlik fotokopisi.
- Tavsiye olarak işyeri hekimi belge, sözleşme, kimlik fotokopisi.
- Tavsiye olarak varsa son risk analiz raporu.
- Tavsiye olarak varsa işyeri gürültü, ışık, titreşim ölçüm raporları örneği.
- Tavsiye olarak varsa işçinin aldığı iş güvenliği eğitim belgeleri.
- Tavsiye olarak varsa işyeri acil durum planları ve eğitim belgeleri.
- Tavsiye olarak işyeri organizasyon şeması ve planı.
- Tavsiye olarak işçinin yaptığı iş ile ilgili görev tanımı.
- Tavsiye olarak işçiye daha önce verilmiş disiplin cezası ya da onur kurulu belgeleri.
- Tavsiye olarak olay anının tamamını gösteren kamera kayıtları.
- Olaydan sonraki olay yerine ait tamamını gösteren fotoğraflar çekilip dosyaya koyulması.
Tavsiye olarak belirtilen belgeler kurum ciddiyetini net bir şekilde ortaya koyacaktır.
Sonrasında;
Olay yerinde hiçbir değişiklik yapmayın, özellikle ölümlü bir kaza ise hakim ve savcılık gelip bilirkişi heyeti ile inceleme yapacaktır. Kaza yerinin acilen tadilat yapılması gerekiyor ise, avukat yardımı ile bu incelemeyi hızlandırın. (bu belgelerin örneğini kaza dosyasına mutlaka ekleyin)
Olaydan sonra 3-4 ay içerisinde çalışma bakanlığından müfettiş gelip inceleme yapacaktır. Olay yeri ve kaza dosyası ile işçilere ait tüm kayıtları inceleyecektir. Ayrıca işçilerden olayı gören ve karışanlardan sözlü olarak birebir ifade alacaktır. Olayın oluş şekli, gerekenlerin yapılıp yapılmadığı, gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı gibi durumları belgeleyecektir. Bu belgeler ayrıca mahkemeye sunulacaktır. (Bu işlemin sonunda rapor düzenlenecek olup, raporu mutlaka kaza dosyasına bir örneğini ekleyin)
Olaydan sonra 3-4 ay içerisinde sgk dan müfettiş gelip inceleme yapacaktır. Olay yeri ve kaza dosyası ile işçilere ait tüm kayıtları inceleyecektir. Ayrıca işçilerden olayı gören ve karışanlardan sözlü olarak birebir ifade alacaktır. İşçinin malulen ya da vefaten emeklilik ya da maaş ya da kendisine veya ailesine kalacak olan tazminatın hesaplanması ve kayıtların gerçekliği ile geçerliliklerini inceleyecektir. Bu belgeler ayrıca mahkemeye sunulacaktır. (Bu işlemin sonunda rapor düzenlenecek olup, raporu mutlaka kaza dosyasına bir örneğini ekleyin)
Olaydan hemen sonra kolluk kuvvetleri, İşçi yaşıyor ise kendisinin hastanede yada bulunduğu yerde birebir ifadesini, vefat halinde ise ya da işçi konuşamayacak durumda ise ise ailesinin ifadesi alınacaktır. İşçi konuşabilir hale geldiğinde ayrıca kendisinin de birebir ifadesi alınacaktır. Bu ifadede aile şikayetçi olur ise kısa sürede mahkemeler başlayacaktır. Bu durum yani şikayetçi olması işveren tarafından büyük sıkıntı teşkil edecektir.
İşçi yaralanmış ise devlat hastanesi yerine çok kapsamlı ve iyi bir özel hastaneye götürülmesi gereklidir. Ayrıca işveren antetli bir dilekçe ile hastane başhekimliğine tüm tedavilerin ve bakımların eksiksiz yapılması, gereken her şeyin yapılması ve tüm masrafların işyeri tarafından karşılanacağı bildirilmelidir. Dilekçe bir örneği işyeri hekimine imzalatılıp kaza dosyasına koyulmalıdır. Bu iyi niyet göstergesidir. Mahkemede ve bilirkişi incelemelerinde mutlaka dikkate alınacaktır.
İşçi vefat etti ise, vefatından sonra savcılık hastaneye gelerek ön inceleme yapacaktır. Sonrasında adli tıp a gönderilecektir. (Bu raporları da mutlaka edinin ve kaza dosyasına ekleyin.
İşçi yaşıyor ise kendisine ve ailesine en az aylık bürüt maaş tutarında sosyal yardımda bulunun, bunu işçinin maaş hesabına açıklamasını yazarak ödeyin. Aynı şekilde işçi vefat etmiş ise ailesine bu yardımı yaparak birinci derecede yakınının hesabına aynı açıklamayı yazarak ödeyin. Bu işlemi eğer işyeri ferdi kaza sigortası yaptırmış ise, aile tazminat alınacaya kadar sürdürün. (Tüm belgeleri kaza dosyasına koyunuz)
Sonrasında birinci derecede amirinden en üst amire kadar tamamı için taksirli adam yaralama ya da öldürme suçu ile savcılık kamu davası açacaktır. Bu olayın oluş şekline göre hakim kararı ile yetkililer tutuksuz ya da tutuklu yargılanacaktır. Eğer tutuklama olmaz ise, olaydan hemen sonra savcılık ya da mahkeme bu yetkilileri ilk ifadeye çağırırken kolluk kuvvetlerinden yardım isteyecektir. Kolluk kuvvetleri bu kişileri mahkemeye götürürken kendi araçları ve kelepçeli olarak götürecektir. Prosedür bu şekilde işlediğinden kesinlikle olaya direnmeyin. Bu dava uzun sürer, yaklaşık en az 1 yıl. Eğer işyeri ve yetkililerin kusur oranı düşük ise, mahkeme beraat kararı verir. Ancak sonraki 5 yıl içinde bu tür bir olaya karışmamak şartı ile.
Bu dava ile birlikte ssk, işçiye yapılan yardım, tazminat yada vefatı halinde bağlanacak maaşı işyerinden alınması için dava açacaktır. İşyeri kusuru oranında bu açılan dava sonucunda sgk ya ödeme yapacaktır. Bu dava sonucunda işverene her halukarda yüklü bir ödeme çıkacaktır.
Aile ya da işçi muhakkak maddi ve manevi tazminat talebi için dava açacaktır. Siz farkında olmadan bunları takip eden avukatlar aile ya da işçi ile görüşerek onları ikna edecektir. Bu dava sonucunda muhakkak mahkeme açılan tazminat rakamı üzerinden bir rakam belirleyecektir. Bu rakam davacıların istediği rakam büyük bir ölçüde olmaz. Genelde rakamı mehkeme düşürecektir.
İşçi vefat etti ise kıdem tazminatını işyeri muhakkak hesaplayarak işçi yaşıyorsa maaş hesabına açıklamalı, vefat etti ise birinci dereceden yakını nın verdiği hesaba açıklamalı yatırınız. Bu işlemi yaparken işçi ya da ailesine kıdem tazminat bordrosu imzalatınız. olayın içerisinde avukat var ise, avukat bu belgeye, diğer dava hak ve alacaklarımız saklı olmak koşulu ile diye bir ibare yazdıracaktır. (Bu belgeleri de kaza dosyasına ekleyiniz.)
Diğer hak ve alacaklarımız saklı olmak koşulu nedir; işçinin maaşı gerçek rakamda sgk ya bildirilmiyor olabilir, bunun tespiti içinde avukat dava açabilecektir. Ayrıca işçinin yıllık izinlerini kullanıp kullanmadığı tespiti de yapılacak ve kullanılmayan izinlerin ücreti alınacaktır. Eğer izinleri kullandı ise bunları işverenin belgelemesi gerekecektir. Genelde bu dava işin içinde avukat var ise mutlaka açılır. Resmi gözüken maaşın aslında asıl alınan maaştan düşük olduğunu iddia edecektir. Bu iddia aslında avukata değil, aileye ait iddiadır. avukat sadece ailenin istediği doğrultusunda bilgilendirecek ve istenenleri yapacaktır.
Bu olayların sonucunda daha önceki davalara bakarak işveren nihayetinde yüklü miktarlarda ödeme yapmaktadır. Genel olarak toplam rakam 200 binlerden başlamakta ve tavan sınırı belli olmamaktadır. En önemli konu ise bir veya daha çok insan hayatını kaybetmekte, sonraki hayatını özürlü ve çalışamayacak bir şekilde belkide yatalak olarak geçirmekte ve aileler perişan olmaktadır. Bunların ise telafisi yoktur.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına hem işveren hem de işçi özen göstermelidir. Herkes elinden geleni yapmalı ve sonuç olarak takdir Allah'ındır. Bu olayların sonucunda herkes çok fazla maddi ve manevi zarar görür. Daha az ve sadece maddi gider ile, tüm tedbirleri almak en kolayı ve ucuzudur.
Olay vukuu bulduktan sonra kimsenin başını taşlara vurmasının bir anlamı kalmayacaktır.