İŞLETME VE PERSONEL AÇISINDAN ORYANTASYON EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

1.    İşe yeni başlayan personelin firma hakkındaki ilk izlenimleri ve bunların çalışan üzerinde bıraktığı etkiler çok önemlidir. Daha ilk haftalarda personel gerçekten doğru yerde işe başlayıp başlamadığı kanaatine varır. 

2.    İşyerinde ilk kez çalışmaya başlayan personele yol gösteren ve bilgi veren birilerin varlığı, kişiyi hem zaman kaybından hem de belirsizlik duygusundan kurtarır.

3.    İyi bir oryantasyon programı, işe yeni başlayan personelin neyi, ne zaman, nasıl ve niçin yapacağı konusunda duyabilecekleri endişeyi en aza indirir.

4.    İşe yeni alınan personelin kendine güven kazanmasını sağlar.

5.    Personelin işyerine bağlılığını ve verimliliğini arttırır ve kendisini daha rahat hissetmesini sağlar.

6.    Yöneticileri, çalışma arkadaşları ve İnsan Kaynakları ile tanıştırma ve yöneticileri ile geçişi sağlayacak koçluk ilişkilerini kurması.

7.    Şirketin kültür, organizasyon yapısı ve ürünlerinin / hizmetlerinin anlamasına yardımcı olur ve çalışanın ilk andan itibaren verimli olmasını sağlar.

8.    Çalışana firmanın ürünlerini detaylı olarak tanıtır.

9.    Şirket yönetmelik ve uygulamaları, ücretlendirme ile ilgili bilgiye erişimi sağlar.10. Yeni çalışanlara şirketin / departmanın hedeflerini, değerlerini tanıtıp ve çalışana kendisinin bütün içerisindeki rolünü anlatır.

11. Personelin işi öğrenme süresini kısaltır ve çalışanın hedefleri gerçekleştirmesine yardımcı olur.

12. Çalışana şirketin misyon, hedef, değerleri, organizasyon yapısı ve fonksiyonları ile ilgili temel bilgileri sunarak pozitif iş ilişkileri geliştirmesini sağlar.

13. Yeni işe alınan çalışana, işletme politikaları, işletmenin organizasyonel yapısı, üretim/hizmet konusu ve süreci, sosyal haklar ve sorumluluklar, yükselme olanakları, iş koşulları, iş güvenliği tedbirleri vb. konularla ilgili bilgi verir.

14. Çalışanın işe ve işletmeye yabancılaşmasını önleyerek, sosyal kaynaşmayı sağlar.

15. Belirsizlik ve bilgisizlikten doğan şikâyet ve yakınmaları önler.

16. Çalışanların belirsizlik ve bilgisizlik nedeniyle, deneme – yanılma yöntemiyle öğrenmeye çalışmalarına, kuralları bozmalarına engel olur.

17. İyi planlanmış bir oryantasyon programı işten ayrılma sıklığını azaltıp, yeni personele yapılan yatırımı başarıya ulaştırır.

18. Bu eğitimde; işin gerektiği tutum ve bilgilerin edinilmesi, düşünsel ve bedensel becerilerin kazandırılması, bu şekilde çalışanın en kısa zamanda işe uyumu sağlanır.

19. Başarılı bir oryantasyon süreci çalışanların şirket hakkındaki ilk intibalarının olumlu olmasını ve dolayısıyla uzun dönemde başarılı bir ilişkinin başlangıcını oluşturur.

20. Etkin bir oryantasyon eğitimi, bireye işletme tarafından değer verildiği izlenimi verdiği için, bireyin iş motivasyonunu dolayısıyla verimliliğini arttırmaktadır. İşgören verimliliğinin artmasıyla birlikte, işletme verimliliğinin de artışı söz konusu olmaktadır.

21. Çalışanın şirkete bağlılığını, memnuniyetini ve çalışma azmini destekler.
Kısa ve orta vadede ise işe ve çalışma ortamına etkin ve hızlı bir şekilde uyum sağlayan yeni çalışanların verimliliğini arttırır.